The Big Short: Hoe Bubbels tot Financiële Instabiliteit Leiden

Het huidige financiële systeem spreekt zo tot de verbeelding, dat het in het begin van dit jaar heeft geleid tot de blockbuster “The Big Short”. Één enkele gebeurtenis kan wereldwijde impact hebben. CDO’s, credit default swap, syntethische CDO’s; complexiteit van financiële instrumenten leiden tot bubbels en als gevolg van de huizenbubbel in 2008 zijn we in de ergste crisis terechtgekomen sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

Maar wat is precies een financiële bubbel? Kunnen we bubbels vermijden? Wat zijn de gevolgen van de strengere regels die geïmplementeerd zijn sinds 2008?En zijn er nog zwakke plekken?

Dit gaan we vrijdag 12 februari bespreken met Han de Jong, Chief Economist van ABN Amro, en Maurits de Kruithof, oprichter van Room for Discussion en econoom. We willen weten wat er aan de voet van een financieel-economische bubbel staat en welke kritieke punten er nodig zijn om hem leeg te laten lopen. Ook zullen we de maatregelen bespreken die sinds 2008 genomen zijn zoals Basel 3, Solvency 2 en de verplichte deelname van commerciële banken aan een depositogarantiestelsel. Zal dit voldoende zijn om toekomstige schokken op te vangen? Kom langs en stel zelf je vraag volgende week vrijdag in de E-hal!

Room for Discussion is made possible by