De strijd tegen terrorisme – Dick Schoof (NCTV)

Op 19 april is Dick Schoof, Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding & Veiligheid, te gast bij Room for Discussion.

De afgelopen weken werden Londen, St. Petersburg en Stockholm opgeschrikt door een terroristische aanslag. Met deze gebeurtenissen wordt de lijst van terroristische aanslagen in Europa almaar langer. Het bestrijden van dit soort lastig voorspelbare en (on)georganiseerde daden is een van de grootste uitdagingen van deze tijd.

Hoe bestrijd je IS? Hoe krijg je grip op de radicaliserende ‘lone wolf’ op zijn zolderkamer? Wat is de aantrekkingskracht van het jihadisme? Op welke manieren kun je de oorzaken van extremisme tegengaan? En hoe voorkom je dat de angst voor terreur een grotere last wordt dan aanslagen zelf?

Special forces worden klaargestoomd om vooraan te staan wanneer nachtmerries werkelijkheid worden en geheime inlichtingendiensten lijken ons steeds permanenter in de gaten te houden. Maar ook de wijkagent die de buurt als geen ander kent en de maatschappelijk werker die een luisterend oor biedt, dragen hun steentje bij om aanslagen en ander onheil in Nederland te voorkomen.

We bespreken de filosofie en vele facetten van (contra)terrorisme met Dick Schoof, dé sleutelfiguur in het Nederlandse anti-terreurbeleid. Schoof is sinds 2013 de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Daarvoor was hij onder andere actief als directeur-generaal Politie, directeur-generaal Veiligheid en hoofddirecteur van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND).

Room for Discussion is made possible by