Pensioeninvesteringen

Op 4 februari 2014, van 12.30 tot 13.30, organiseerde Room for Discussion een interviewsessie overpensioeninvesteringen met Frits Bosch (Directeur DutchInvestor) en Lars Dijkstra (Chief Investment Officer Kempen & Co).

Met een pensioenvermogen van meer dan een biljoen euro(!) heeft Nederland het op een na grootste pensioenvermogen ter wereld. Maar wat gebeurt er precies met die enorme berg geld? Iedereen wil een fatsoenlijk pensioen, maar daarvoor moet dit vermogen wel succesvol worden belegd. In de afgelopen jaren is gebleken hoe risicovol investeren kan zijn, pensioenfondsen hebben enorme klappen gehad.

Frits Bosch is macro-econoom, en heeft diverse functies bekleed bij ABN, Wereldhave en GIM. Daarnaast is hij als docent verbonden geweest aan de Universiteit van Nijmegen. In 1992 startte hij Bureau Bosch, een bedrijf dat zich specialiseert in asset consultancy. In 2011 werd hij directeur van DutchInvestor, een bedrijf dat onderzoek doet naar de institutionele markt. Onlangs heeft hij zijn boek ‘Dat is het risico!’ gepubliceerd, waarin Bosch ingaat op Risk, Behavioral, Toezicht & Ethiek in de financiële sector.

Lars Dijkstra is sinds 2005 Chief Investment Officer bij Kempen & Co. Eerder bekleedde Dijkstra dezelfde functie bij het Philips Pensioenfonds. Kempen & Co, een zakenbank/vermogensbeheerders, is een van de grotere spelers in de Nederlandse institutionele sector. Zij beheren in totaal bijna 30 miljard, waaronder de portefeuille van pensioenfonds Randstad & pensioenfonds Douwe Egberts.

Met deze twee vakspecialisten gaan we die biljoen euro ontleden. Waarin wordt het geïnvesteerd? Welke rol speelt het toezicht van De Nederlandsche Bank hierin? Wie draait er op voor de risico’s, de vermogensbeheerder, het pensioenfonds of de pensioengerechtigde? En is dit terecht? In hoeverre hebben pensioenfondsen een morele plicht om verantwoord te investeren? Er is uiteraard ruimte voor het publiek om mee te doen met de discussie.

Wie: Frits Bosch (Directeur DutchInvestor) & Lars Dijkstra (CIO Kempen & Co)
Wat: Gesprek over Pensioensinvesteringen
Waar: E-hal, Roetersstraat 11, Amsterdam
Wanneer: 4 februari, 12.30uur – 13.30uur

 

We zien je op 4 februari om 12.30 in de E-hal!

Michiel Peters & Elwin van Rooijen

Room for Discussion is made possible by