Lilianne Ploumen

Op woensdag 12 februari zal Minister Lilianne Ploumen te zien zijn bij Room for Discussion. Ondanks de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zegde zij onlangs 6 miljoen toe aan noodhulp voor zowel Syrië als de Filippijnen. Ondertussen ging Minister Ploumen in korte tijd tweemaal met een volledige bedrijvendelegatie op handelsmissie naar Brazilië. Gaat ontwikkelingssamenwerking nog steeds over het verdelen van de koek?

Wereldwijd vinden grote economische verschuivingen plaats. Opkomende economieën als China, Brazilië maar ook Indonesië groeien razendsnel. Waar deze landen voorheen voornamelijk in aanmerking kwamen voor ontwikkelingshulp, zijn het nu serieuze handelspartners. Handel en ontwikkelingssamenwerking werden vroeger strikt gescheiden, toch zijn de twee tegenwoordig samengevoegd in één ministerie. Kunnen we dit wel combineren? Dienen ze beiden hetzelfde doel? Zal handel de armoede doen verdwijnen?

Met de toevoeging van handel aan ontwikkelingssamenwerking krijgen ontwikkelingslanden een grotere stem in hun ontwikkelingsproces, maar komen andere problemen aan het licht. Wat als handel ten koste gaat van mensenrechten en het milieu? Is dit een constructieve oplossing voor Afrikaanse landen, waar corruptie nog steeds prevaleert? Sinds het recente handelsakkoord in Bali zit er weer momentum in internationale vrijhandelsbesprekingen. Aan handel valt veel te verdienen voor Nederland, maar er zijn ook verliezers onder de ontwikkelingslanden. Betekent dit niet een belangenconflict voor Nederland?

Op 12 februari hebben wij de eer om Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te verwelkomen op onze chesterfieldbank. Lilianne Ploumen werkte voorheen als directeur bij Cordaid en Mama Cash. Daarnaast heeft zij ervaring in tal van goede-doelenorganisaties als Stop Aids Now en Foster Parents Plan. Voordat zij als Minister werd aangesteld in Kabinet Rutte-II, functioneerde zij als voorzitter voor de PvdA van 2007 tot 2012.

De sessies van Room for Discussion zijn vrij toegankelijk. Kom langs en stel een vraag via de interruptie microfoon. Vanaf 12:30u is het interview live te zien op www.roomfordiscussion.com. Volg ons ook op Twitter en Twitter mee via #rfd. Bekijk voorgaande interviews op ons YouTube-kanaal.

Wie: Minister Lilianne Ploumen
Wat: Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Wanneer: 12 februari, 12.45uur – 13.45uur
Waar: E-hal, Roetersstraat 11, Amsterdam

Room for Discussion is made possible by