High Frequency Trading

Vroeger werd de beursvloer bevolkt door handelaren die in een kakofonie van geluid mondeling overeenkomsten afsloten. Vandaag de dag heerst er voornamelijk stilte. In de moderne beurshandel worden vele derivaten verhandeld door computers. Binnen fractie van seconden beslissen zij op basis van algoritmes om te kopen of te verkopen. High-frequency trading heet deze volautomatische flitshandel in jargon.

Deze discipline binnen de Finance die zich bezig houdt met het snel handelen in aandelen, vormt voor de buitenwereld een mysterieuze tak van sport. Het is de Black Box binnen de Finance, een enkeling begrijpt maar écht wat er in de wondere wereld van HFT gebeurt. Het handelen in microseconden gaat immers simpelweg te snel, en de gebruikte algoritmes zijn voor velen te ingewikkeld.

In fracties van seconden kunnen enorme winsten of verliezen worden geboekt. Zo kelderde de Dow Jones in 2010 binnen een kwartier met zeven procent maar herstelde zich bijna weer net zo snel. Deze zogenaamde ‘flashcrashes’ kunnen een enorm risico vormen voor (institutionele) investeerders. Pensioenfondsen lopen hierdoor grote risico’s, met alle economische gevolgen van dien. Regulatoren krijgen maar moeilijk grip op deze flitshandel.

Maar High Frequency Trading biedt natuurlijk voor veel investeerders ook unieke kansen. Mits je de materie goed begrijpt. Professor Albert Menkveld zal zijn theorieën en visie maandag 14 oktober om 12.30 nader verklaren, en ons daarmee een kijkje in de ‘Black Box’ van High Frequency Trading gunnen.

Professor Albert Menkveld begon na zijn studie Econometrie bij KLM om met algoritmes ticketprijzen te optimaliseren. Al gauw besloot Professor Menkveld zijn expertise voor de wetenschap te gaan gebruiken, promoveerde er, werd hoogleraar en bekleedt nu zelfs een ‘University Research Chair’, een prestigieuze leerstoel aan de Vrije Universiteit. In zijn onderzoeken richt hij zich voornamelijk op derivatenhandel, asset pricing en financiële econometrie.

Room for Discussion is made possible by