Herman Tjeenk Willink: Her verval van de staat

Herman Tjeenk Willink (1942) is sinds 2012 minister van staat. Hij verwierf een positie boven de partijen door een lange carrière als onder meer voorzitter van de Eerste Kamer en vicepresident van de Raad van State. Tjeenk Willink was zes keer informateur bij kabinetsformaties en daarom is dit de uitgelezen kans om te reflecteren over de huidge staat van de nederlandse politiek.
In zijn boek ‘Kan de overheid crises aan?’ betoogd Herman Tjeenk Willink dat de wijze waarop de Nederlandse overheid functioneert, de democratische rechtsorde heeft uitgehold. De coronacrisis legt dit probleem onder een vergrootglas. Na verschillende overheid crises, zoals de toeslagenaffaire, is het duidelijk dat er anders over de taak en positie van de overheid moet worden gedacht, maar hoe? Voor Tjeenk Willink is de opdracht duidelijk: kleiner denken, groter doen.
In dit interview bespreken we het verval van de Nederlandse overheid, de toeslagenaffaire, de formatie en bovenal mogelijke oplossingen voor de huidige problemen binnen de Nederlandse politiek.
We zetten bovendien de Room for Discussion-traditie voort door jullie de ruimte te geven voor publieksvragen. Is er geen plek meer of kun je er om een andere reden niet bij zijn? We livestreamen het interview op onze Facebookpagina en uploaden deze later op YouTube. Tot de 8e!
Wie? Herman Tjeenk Willink
Waar? Centrale hal van het E-gebouw, Roeterseilandcampus
Wanneer? 8 november, 13:00 – 14:00
Interviewers? Max Boogaard en Abel van Toorn
Toegang? Gratis!

Room for Discussion is made possible by