Marianne Thieme, Ed Nijpels & Liesbeth van Tongeren – Groene Revolutie

Hoewel klimaatverandering in de afgelopen verkiezingscampagne maar weinig aandacht kreeg, gaf de kiezer een duidelijk signaal af met grote winst voor Partij voor de Dieren en GroenLinks. Ook andere partijen met uitgesproken duurzame ambities (D66, Christenunie) deden het goed. Tevens is duurzaamheid momenteel een van de belangrijkste discussiepunten aan de formatietafel.

Is nu eindelijk hét momentum aangebroken voor Nederland om voorop te gaan lopen in de energietransitie? Welk beleid gaat ervoor zorgen dat we niet langer onderaan de internationale duurzaamheidslijstjes bungelen? En wat is de precieze rol en verantwoordelijkheid van de politiek hierin? We bespreken dit met drie politieke zwaargewichten met een groen hart.

– Marianne Thieme is dierenactivist, jurist en vooral bekend als oprichter en huidig fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Sinds 2006 zit zij onafgebroken in de Tweede Kamer en momenteel is haar partij met 5 zetels vertegenwoordigd.

– Ed Nijpels werd als minister in kabinet Lubbers II (1986-1989) door vriend en vijand geroemd om zijn milieubeleid. Tegenwoordig is hij voorzitter van de SER-commissie die toezicht houdt op naleving van het Energieakkoord en maakt hij zich, in tegenstelling tot zijn partij (VVD), opvallend hard voor duurzaamheid.

– Liesbeth van Tongeren is sinds 2010 Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Daarvoor was zij onder andere directeur van Greenpeace. De afgelopen verkiezingen werd zij door haar partij niet op de kandidatenlijst gezet, maar wist zij via massale steun bij de interne ledenverkiezing alsnog een verkiesbare plek te bemachtigen.

Room for Discussion is made possible by