Frans van Houten (CEO Philips)

Wij openden het academisch jaar 2013/2014 met niemand minder dan de CEO van Philips, Frans van Houten.

Meneer Van Houten zwaait sinds april 2011 de scepter bij Philips. Zijn carrière bij het bedrijf begon echter al in 1986 toen hij werkzaam was op de marketing en sales afdeling van Philips Data Systems. Daarna bekleedde hij er verschillende leidinggevende functies en was o.a. werkzaam in Duitsland en Singapore. Van 2006 tot 2010 was meneer Van Houten CEO bij chipbedrijf NXP Semiconductors en leidde hij de splitsing tussen de bank- en verzekeringsactiviteiten bij ING. Hierna keerde hij terug naar Philips om niet veel later als CEO aan de slag te gaan. Wie is de man achter de CEO? Wat is zijn visie op leidinggeven? En waarom koos meneer Van Houten ervoor terug te keren naar Philips?

We zoomen vervolgens in op Philips, het bedrijf dat al sinds 1891 actief is en destijds begon met een gloeilampenfabriek in Eindhoven. Tegenwoordig biedt Philips een scala aan producten aan die in drie divisies ondergebracht worden: Philips Healthcare, Philips Lighting en Philips Consumer Lifestyle. We kijken naar de markten waar het bedrijf actief is. Daarnaast gaan verschillende markten samen en Philips is in sommige markten niet meer actief. Is dit zorgelijk? En wat zijn de grote uitdagingen waar meneer Van Houten voor stond/staat?

Het cassettebandje,  de cd-speler en de LED- lamp: het zijn slechts een aantal voorbeelden van uitvindingen die Philips (mede) op haar naam mag schrijven. Men omarmt al 120 jaar innovatie en hierdoor weet het bedrijf zich te onderscheiden. Hoe wordt innovatie op de lange termijn gegarandeerd? Kunnen we de komende jaren wederom veel uitvindingen op naam van Philips verwachten? En hoe creëert meneer Van Houten prikkels bij de medewerkers om te blijven innoveren?

Room for Discussion is made possible by