Femke Halsema: Burgermeester van Amsterdam

Op 20 mei organiseert Room for Discussion een interview met de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema!
Halsema studeerde Algemene Sociale Wetenschappen (ASW) met een specialisatie in Criminologie aan de Universiteit Utrecht. Ze was tot 1997 lid van de Partij van de Arbeid, maar verruilde deze voor GroenLinks toen ze door Paul Rosenmöller werd gevraagd zich voor die partij te kandideren voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1998. Met plek 3 op de lijst haalde ze eenvoudig een zetel. In 2003 werd ze fractievoorzitter van GroenLinks, waar ze pleitte voor een links-liberale in plaats van socialistische koers en pleitte ze voor meer linkse samenwerking.
In 2018 werd Halsema burgemeester van onze hoofdstad waarmee ze de populaire Eberhard van der Laan (PvdA) opvolgde, die na zijn overlijden tijdelijk door Jozias van Aartsen (VVD) was vervangen. Hiermee werd Halsema de eerste vrouwelijke en eerste GroenLinks burgemeester van Amsterdam.
Haar burgemeesterschap kende in de afgelopen drie jaar veel uitdagingen. Zo werd haar zoon in 2019 gearresteerd voor wapenbezit, kreeg ze veel kritiek te verduren toen ze in juni vorig jaar de Black Lives Matter-protesten op de Dam toestond en moet ze de stad leiden met alle problemen die de pandemie met zich meebrengt. Onze ervaren interviewers Abel en Sarah zullen het met Halsema onder andere hebben over de stad tijdens en na corona, over Amsterdams gemeentelijk beleid met betrekking tot studenten en over wat Halsema zélf nu eigenlijk wil voor de stad.

Room for Discussion is made possible by