Europese verkiezingen

Op 14 mei, van 12.30u – 13.30u organiseert Room for Discussion een speciale sessie over de Europese verkiezingen met als gasten Pim van Ballekom, Harry van Bommel en Bas Eickhout.

Na het tegenvallende referendum in 2005, de eurocrisis in 2011 en aanhoudend massale werkloosheid in Europa lijkt een dieptepunt aangebroken in de populariteit van de EU. Niet voor niets beloven de komende Europese verkiezingen een ware stresstest voor Brussel. Op 22 mei mogen zo’n 400 miljoen Europeanen uit 28 lidstaten naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Echter, de verwachte opkomst voor de verkiezingen is weer enorm laag.

De euro-crisis heeft de populariteit van de Unie weinig goed gedaan en spanningen veroorzaakt tussen het noorden en het zuiden; Politici in Den Haag geven af op de vele ‘Brusselse dictaten’ waar ze zich weer aan moeten houden; De recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Oost-Europa laten zien dat de Unie enorm veel moeite heeft om daadwerkelijk één unie te vormen. Is Europese samenwerking haar doel ‘samenwerking voor vrede’ voorbij gestreefd?

Wat is de toekomst van Europese samenwerking? Borduren we voort op het succes van de interne markt of heeft de eurocrisis laten zien dat we een stap terug moeten nemen? Welke beslissing neemt de burger bij de Europese verkiezingen?

Daarom organiseert Room for Discussion een speciaal debat over de Europese verkiezingen, met als gasten Pim van Ballekom, Harry van Bommel en Bas Eickhout. Pim van Ballekom is de vice-president van de Europese Investeringsbank, maar heeft ook het verkiezingsprogramma voor de VVD geschreven voor de komende Europese verkiezingen. Zelf was hij bij de vorige verkiezingen kandidaat voor het Europees Parlement. Harry van Bommel is woordvoerder Buitenlandse en Europese zaken voor de SP in de Tweede Kamer en speelde een prominente rol in de Nee-campagne tegen de Europese grondwet. Bas Eickhout is Europarlementarier en lijsttrekker voor Groenlinks in deze verkiezingen. Hij heeft zich veelvuldig ingezet voor milieu- en klimaatbeleid.

Met onze drie gasten gaan we het hebben over wat hun partijen willen bereiken in het Europees Parlement. Wat is hun visie op de toekomst van de Europese Unie?

Kom 14 mei, 12.30u – 13.30u, naar de Amsterdamse Academische Club om onder het genot van een heerlijk broodje te genieten van een mooi debat over de Europese verkiezingen!

Wie: Pim van Ballekom (VVD), Harry van Bommel (SP) en Bas Eickhout (Groenlinks)
Wat: Europese verkiezingen
Waar: Amsterdamsche Academische Club, Oudezijds Achterburgwal 235
Wanneer: woensdag 14 mei, 12:30-13:30

Room for Discussion is made possible by