Grexit en Problemen Euro

Op DONDERDAG 5 februari zullen wij met Sweder van Wijnbergen en Arnoud Boot in gesprek gaan over de problemen die nu spelen in de Europese Monetaire Unie.

Wij gaan het hier hebben over de implicaties van een eventuele ‘Grexit’, de voor- en nadelen van het omstreden ‘Quantitative Easing’ en zullen we de toekomst van de eurozone als geheel analyseren.

Sweder van Wijnbergen werkte als hoofdeconoom aan de Wereldbank en is nu hoogleraar macro-economie, hier aan de UvA. Arnoud Boot is, naast kroonlid bij de SER, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten ook aan de UvA.

Het zijn ongelofelijk spannende tijden in de eurozone: 25 januari aanstaande zullen in Griekeland nationale verkiezingen plaatsvinden. Zal de linkse ‘Anti-Trojka’ partij Syriza als winnaar uit de bus komen? Lopen we tegen een ‘Grexit’ aan? Wat zouden de implicaties hiervan zijn?

Ook lijken conventionele middelen van de Europese Centrale Bank (ECB) onvoldoende werkingskracht te bieden aan de economische crisis in Griekenland. Technische voorbereidingen om ‘Quantative Easening’, het opkopen van staatsobligaties, mogelijk te maken worden verwacht. Gaat dit instrument net als in Japan en de VS onze munt redden? En hoe staat de eurozone er nu eigenlijk voor? Is de monetaire unie die we kennen in deze vorm wel houdbaar?

Interviewers:

Jasper van Dijk & Veerle Nicolaï

Waar: E-hal, Roetersstraat 11

Wanneer: 5 februari, 12.00-13.00

Room for Discussion is made possible by