Duitse Verkiezingen

Op dinsdag 10 september organiseerde Room for Discussion een speciale sessie rondom de Bundestagverkiezingen in Duitsland.

Onze oosterburen gaan op 22 september naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen, de eerste keer sinds de uitbarsting van de Europese schuldencrisis. Ondanks dat de economie van veel landen in Europa in zware moeilijkheden verkeert, lijkt Duitsland de crisis zonder problemen te hebben overleefd. Waar in andere landen regeringsleiders worden afgestraft, blijft Angela Merkel, de Bondskanselier van de christen-democraten, onverminderd populair.

Toch gaat niet alles op rolletjes voor Merkel: haar huidige coalitiepartner heeft het moeilijk in de peilingen en ook in Duitsland beginnen partijen met anti-Europese sentimenten voet aan de grond te krijgen. De kans is groot dat Merkel een coalitie moet vormen met haar uitdager, de sociaal-democraat Peer Steinbrück. Verder zijn er ook nog vele andere kleinere partijen met wie mogelijk een coalitie gevormd zou kunnen worden.

Omdat Duitsland zo belangrijk is geworden voor Europa, is dit de perfecte kans om het politieke landschap van onze grootste handelspartner beter te leren kennen. Wij gaan uiteraard niet voorbij aan de (inter)nationale economische gevolgen van de komende verkiezingen in deze woelige tijden. Daarbij worden wij geholpen door Margriet Brandsma, oud-correspondent voor de NOS in Berlijn, en Carsten Brzeski, senior-econoom bij ING en van Duitse komaf.

Room for Discussion is made possible by