Jong vs Oud – Generaties in Conflict?

Wij zorgen goed voor onze ouderen. Onze ouders, oma’s en opa”s hebben Nederland ‘groot’ gemaakt; logisch dat we daarom iets terug doen, toch? Maar wat als dat ten koste gaat van onze eigen toekomst, die van jou en mij, die van de scholieren, studenten en starters van nu?

Wat als we die hoge standaarden eigenlijk helemaal niet meer kunnen betalen? En waarom lijkt het in de politiek eigenlijk alleen nog maar over deze groep van 50+ te gaan? Onderwijs en klimaatverandering, belangrijke thema’s? Nee, zorg! AOW! Pensioen! Welkom in de kloof tussen jong en oud.

Steeds meer ouderen betekent ook dat er steeds meer AOW-uitkeringen nodig zijn. In 1956 waren er 7 werkenden voor iedere AOW’er. In 2016 waren dat er nog maar 4. Het CBS voorspelt dat er in 2040 slechts 2 werkenden zullen zijn per AOW’er. Wake up call: Nederlandse ouderen zijn de rijkste(!) leeftijdscategorie in Nederland en armoede onder ouderen in Nederland behoort tot de laagste(!) ter wereld (2%). De AOW werd ooit ingevoerd om schrijnende armoede onder ouderen te bestrijden. Inmiddels gaat juist onze generatie (10-16%) aan kop in de armoedecijfers, maar betaalt jong nog steeds voor oud. Studiefinanciering? Helaas, echt te duur.

Hoe zorgwekkend zijn deze ontwikkelingen? Hoe kan 50plus zo hoog in de peilingen staan? Waarom buitelen politieke partijen over elkaar heen om meer geld voor ouderen te beloven? Denken ze nu alleen aan het paaien van dit steeds grotere deel van het electoraat? Waarom gaat onze generatie niet de straat op om deze ontwikkeling een halt toe te roepen? En wat zijn mogelijke oplossingen en alternatieven voor het huidige pensioenstelsel?

We bespreken dit met twee absolute experts op dit gebied. Frederieke Hegger is journalist voor RTL Z / RTL Nieuws en maakte de spraakmakende serie ‘En bedankt, babyboomers!’. Als tweede gast zal Mathijs Bouman zijn opwachting maken. Hij is een van de bekendste economen van Nederland, vaste columnist voor het Het Financiële Dagblad, beurscommentator van RTLZ en vaak te zien bij actualiteitenprogramma’s zoals DWDD, Nieuwsuur en Pauw.

Interviewers: Pim ten Thije & Kari Spijker
locatie: Room for Discussion – Roeterstraat 11
datum/tijd: 7 februari 2017, 13:00-14:00

Room for Discussion is made possible by