Bram van Ojik

Op maandag 10 maart was GroenLinks fractievoorzitter Bram van Ojik te gast  bij Room for Discussion.  Na aanvankelijk slechts als tussenpaus gezien te worden, werd Van Ojik eind 2013 verkozen tot politiek talent van het jaar. Daarmee krijgt hij waardering voor een goede representatie die zich uit in een zetelgroei van twee zetels in de peilingen. Betekent dit dat Van Ojik al na een jaar het lek boven heeft in zijn partij? En zet hij deze vlotte tour de force om in een rol als oppositieleider?

In 2012 wordt Van Ojik als opvolger van Jolande Sap en nieuwe fractievoorzitter van Groenlinks aangesteld. Een lastige taak na wisselende jaren. Jojoënde peilingen en veel interne discussie over de inhoudelijke lijn, die onder Femke Halsema liberaler was, zorgden ervoor dat er meermaals vraagtekens bij de toekomst van de partij gezet werden. Onder Van Ojik, die in 1989 ook betrokken was bij de oprichting van GroenLinks, lijkt er echter slechts stabiliteit en concensus te heersen. Wat heeft Van Ojik veranderd? Welke lijn is er gekozen? Is het nu GroenLinks of GroenLiberaal?

Naast partijleider is Van Ojik tegelijkertijd oppositievoerder. In die hoedanigheid kreeg hij veel waardering voor de rol die hij speelde in het tot stand komen van het herfstakkoord, terwijl GroenLinks zelf uiteindelijk geen onderdeel van het akkoord was. En als partij was GroenLinks in 2013 afwezig bij meer dan de helft van de kamerdebatten over natuur en aanverwante thematiek. Is deelnemen aan het gesprek geen voorwaarde voor het voeren van oppositie? Wat maakt een goed oppositieleider? En is Van  Ojik die leider?

Op 10 maart hadden wij de eer om GroenLinks leider Bram van Ojik te verwelkomen op onze chesterfieldbank.

Room for Discussion is made possible by