Behavioural Economics

Is de homo economicus stervende of alleen op sabbatical?

Sinds de revolutionaire artikelen van Kahneman en Tversky in de jaren zeventig zijn er steeds vaker kritische vragen gesteld over de aannames van economische modellen. Zijn consumenten wel rationeel? Zijn ze in staat om de “juiste” beslissing te nemen? Uit psychologisch onderzoek blijkt keer op keer dat dit niet het geval is. Kunnen je zuurverdiende studieboeken daarom linea recta de prullenbak in?

Behavioral economics, een stroming binnen de econo…mische wetenschap, probeert deze psychologische inzichten te verwerken in economische modellen. Niet iedereen is van deze poging overtuigd. Kun je de menselijkheid daadwerkelijk in een model stoppen? En nog belangrijker: is dat überhaupt zinvol? Moeten we afstappen van het vruchtbare onderzoek waar de homo economicus het fundament van is?

Op 1 oktober krijgen we het antwoord op deze vragen. Op de bank nemen Frans van Winden en Steven Brakman plaats bij Room for Discussion om een kritische blik te werpen op Behavioral Economics. We komen erachter wat behavioral economics is, wat het wel kan en wat het niet kan. Oftewel, het belooft een spraakmakende sessie te worden.

Professor Van Winden is gedragseconoom en oprichter van CREED – de onderzoeksgroep aan de FEB die gespecialiseerd is in gedragseconomie en experimentele economie. Steven Brakman is hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Room for Discussion is made possible by