Laura van Geest

Op donderdag 20 maart 2014 was Laura van Geest te gast bij Room for Discussion. Laura van Geest is de kersverse directrice van het Centraal Plan Bureau (CPB), één van ‘s lands invloedrijkste instituten.

“Laten we het CPB verslaan!” riep premier Rutte vorig jaar als aansporing tot het Nederlandse volk om meer te gaan consumeren. Deze oproep faalde, en het belang van het CPB blijft onverminderd groot. In verkiezingsperioden draait alles om de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s door het CPB. In regeringsperiodes wordt het kabinet afgerekend op tegenvallende resultaten in de Macro-Economische Verkenningen (MEV) en het Centraal Economisch Plan (CEP), beiden gepubliceerd door het CPB.

Het CEP werd de dag voor dit interview gepubliceerd. Hoe staat het met de Nederlandse economie? Wat zijn de vooruitzichten? Wat kunnen we onze regering kwalijk nemen, en waar kunnen we trots op zijn?

Laura van Geest nam eind 2013 het stokje over van Coen Teulings. Deze benoeming was echter niet zonder controverse. Vooral uit de academische hoek kwam veel kritiek op het feit dat Laura van Geest niet genoeg geschoold zou zijn. Het CPB komt ook regelmatig onder vuur. Hoeveel zin heeft het om voorspellingen te maken over de Nederlandse economie als ze onnauwkeurig zijn?

Room for Discussion is made possible by