Henk Don en Maarten Pieter Schinkel

De Nederlandse Mededingingsautoriteit is de waakhond van de concurrentie binnen Nederland. Zij controleren de markten en grijpen in als een of meerdere partijen teveel marktmacht verkrijgen.

Althans, dat is de bedoeling ervan. Prof. dr. M.P. Schinkel heeft onderzoek gedaan naar de hypotheekmarkt in Nederland. Met dit onderzoek heeft hij aangetoond dat sinds de staatssteun aan de banken in 2009, de rente tarieven op hypotheken niet meer meegroeien met die van Europa (zoals dat tot 2009 gebeurde), maar er structureel boven zitten. Concreet betekent dit dat elke Nederlandse huisbezitter per jaar honderden tot duizenden euro’s te veel betaalt.

De NMa heeft eerder onderzoek gedaan naar deze markt en heeft toen geen reden gezien om in te grijpen. Ligt de fout bij de banken of is de overheid tekortgeschoten met de wetgeving na de staatssteun? En wat nu? Wordt de Nederlandse huisbezitter bijvoorbeeld gecompenseerd voor deze hoge rentes?

Woensdag 14 november om 12:30 zal er op deze vragen en meer ingegaan worden en zal jij de kans krijgen om vragen te stellen aan deze gasten via de publieksmicrofoon.

De interviewers bij deze sessie zijn Filipp Peresadilo en Emil Rijcken

Room for Discussion is made possible by